Virus humane imunodeficijencije (HIV) ime je virusa koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS). AIDS je uznapredovali stadij infekcije HIV-om koji napada odbrambeni sistem organizma s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti. Bolest je zarazna i zasad neizlječiva.

Mnogi razvijaju simptome već desetak dana nakon infekcije, dok neke osobe nakon zaraze HIV-om ne pokazuju nikakve simptome godinama. Prvi simptomi slični su simptomima gripe ili mononukleoze.

Virus može godinama biti u tijelu, a da se ne vide nikakvi znakovi bolesti. Testiranjem se prisutnost virusa otkriva već nekoliko sedmica nakon zaraze – kod 95% pacijenata nalaz je pozitivan tri sedmice nakon infekcije, a kod ostalih sedmica poslije.

Zaraza HIV-om je hronična odnosno neizlječiva bolest, ali uz odgovarajuće lijekove, redovne liječničke kontrole, pridržavanjem uputa  i brigom za zdravlje osobe mogu imati normalan životni vijek. To je jedan do razloga za testiranje i otkrivanje infekcije u što ranijoj fazi.

Ne postoji lijek za HIV, ali postoji liječnički tretmani koji relativno uspješno održavaju broj virusa na niskoj razini.

Glavna mjera prevencije zaraze HIV-om su edukacija, zaštita i testiranje.

Dajemo osnovne upute kako se prenosi virus HIV:

 

Ono što je značajno za pacijente, virus HIV se ne prenosi: